Kuchnia Izraela (izraelska) to zlepek wielu kuchni, kultur i „tysiąca” smaków. Właściwie można rozróżnić dwie kuchnie: arabską i żydowską, z tym że ta druga funkcjonuje w dwóch podstawowych odmianach: żydowska wywodząca się z Europy Środkowo-Wschodniej zwaną aszkenazyjską i kuchnia żydowska wywodząca się z rejonów Morza Śródziemnego, krajów Bliskiego Wschodu i północnej Afryki tzw. sefardyjska.
W pierwszej króluje kapusta, buraki, ziemniaki, mięso, jabłka, pierogi tutaj zwane: kreplach, chałka, bajgle czy pączki…w drugiej natomiast dominują: oliwa z oliwek, ciecierzyca, bakłażany, karczochy, pomidory, papryka, cytryny, oliwki przygotowywane na wszelkie sposoby jak przystało na prawdziwą kuchnię śródziemnomorską. Ogólnie w kuchni sefardyjskiej mniej jada się mięsa, a jeśli już to młodą jagnięcinę i baraninę. Natomiast ryby są bardziej popularne i przyrządzane na różne sposoby – np. na ostro ryby po marakańsku. Z pieczywa gości chleb zwany pitą oraz lafa pieczone w specjalnych, tradycyjnych piecach zwanych: tabun.
Jedzenie w tej części świata a w szczególności w Izraelu jest znakomite i jest nieodłączną przygodą towarzyszącą zwiedzaniu. Dlatego koniecznie należy spróbować przynajmniej kilku podstawowych dań, bez których nie można mówić czym jest kuchnia izraelska. A są to: falafel, shakshuka, humus, tabule, sabich, pity i baigle. Nazwy nieznane? Po wizycie w Izraelu będziesz znawcą tutejszych smaków!