DO GÓRY
Image Alt

Szlakiem izraelskich winnic

Historia winiarstwa na ziemiach Izraela sięga przeszło pięciu tysięcy lat. Bliski Wschód oraz wybrzeże Morza Śródziemnego to kolebka kultury winnej, a kraina zwana: Kanaan była jednym z pierwszych regionów winiarskich na świecie.
W starożytnym Izraelu wino odgrywało przede wszystkim rolę rytualną, symboliczną i było głęboko zakorzenione w judaizmie.

Przez wiele setek lat, uprawianie winorośli zostało wstrzymane z przyczyn najazdów muzułmanów i i związanych z tym restrykcji religijnych co do spożywania alkoholu w tym także wina. Kultura uprawy winorośli i sporządzania wina powróciła na dobre na ziemie Izraela ponad 100 lat temu.
Izrael ma dziś tysiące hektarów ziemi obsadzonych winoroślą, które ciągną się od północy kraju aż po pustynię Negev na południu. Na niepowtarzalny aromat i smak winogron mają wpływ żyzne, zróżnicowane ziemie, nasłonecznienie i klimat.

Winiarnie w dzisiejszym Izraelu pod względem jakości i nowoczesności zastosowanych technologii nie ustępują tym najbardziej znanym na świecie. Współczesne winiarstwo izraelskie to bez wątpienia jedna z dynamicznych i nieustannie rozwijających się gałęzi przemysłu tego kraju. Chcesz poznać i posmakować win izraelskich, zapraszamy na specjalny tour po winnicach połączony z wizytą w ciekawych miejscach historycznych.